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1. Question: Can the United States Department of Housing and Urban Development (HUD) extend the 
local Request for Proposals (RFP) submission deadline? 

 Answer: No. The San Bernardino County, Department of Behavioral Health, Office of Homeless Services 
and/or the local Interagency Council on Homelessness (ICH), which acts as the local CoC 
governing board, may revise the local submission deadline.   

2. Question: Will 2-1-1 provide the Coordinated Entry System (CES) VI-SPDAT training? 

 Answer: For the initial CES roll out, only Housing Coordinators and the HOPE team will administer the VI-
SPDAT; training will be conducted slowly as we allow access to other agencies. 

3. Question: How will a domestic violence agency accommodate CES referrals if they are at capacity? 

 Answer: 2-1-1 is working on a warm handoff to domestic violence shelters. Once a protocol is established, 
agencies will be notified. 

4. Question: HUD is not requiring leverage this year. The San Bernardino County 2016 CoC application 
for new projects requests information for match and leverage in Section XXI. Are we 
required to submit leverage with our San Bernardino County 2016 CoC Competition 
application? 

 Answer: Although HUD is not requiring agencies to include leverage information in the HUD FY 2016 CoC 
Program Notice of Funding Availability (NoFA), agencies that wish to receive the maximum 
leverage points for their San Bernardino County CoC 2016 application for a new project should 
complete Section XXI. Match and Leveraging.  

5. Question: Are signed letters or a Memorandum of Understanding (MOUs) required for leverage at the 
time of the local submission? 

 Answer: No. Leverage verification, such as letters or MOUs, are not required with the local application 
submission. 

6. Question: Is there a recommended dollar amount for leveraging? 

 Answer: No, a specific dollar amount is not recommended for leveraging. Agencies should focus on the 
activity and quality of the leverage services and ensure that they are appropriate for the 
population to be served. More important than the percentage of leverage is the continuity of the 
leveraged services to the overall success of the program. 

7. Question: If an agency is in the process of building a facility to provide housing, should the agency 
wait and apply for CoC funds after the building is completed? 

 Answer: While it is not mandated that construction or rehabilitation be completed, the application would be 
more competitive if the agency waited until the building was completed because the concern 
would be if the project would be done by the date specified in the application. 

8. Question: How does HUD define a disabling condition? 

 Answer A disabling condition is a diagnosable substance use disorder, serious mental illness, 
developmental disability, or chronic physical illness or disability, including the co-occurrence of 
two or more of these conditions. A disabling condition limits an individual`s ability to work or 
perform one or more activities of daily living. 

9. Question: What type of record keeping is required by HUD in regards to a disabling condition or 
chronically homeless? 

 Answer: 24 CFR 578.103(a)(4) outlines documentation requirements for all recipients of dedicated and 
non-dedicated CoC Program-funded permanent supportive housing. 

10. Question: What is the source of funding for the $500,000 Permanent Housing Bonus (PHB) Projects?  

  The FY 2016 Continuum of Care (CoC) Program funds, which include the PHB and new projects 
created through reallocation, are  authorized by subtitle C of title IV of the McKinney-Vento 
Homeless Assistance Act, (42 U.S.C. 11381–11389) (the Act), and the CoC Program regulations 
found in 24 CFR part 578 (the CoC Program interim rule). CoCs may create new projects by 
using amounts available through the permanent housing bonus or by making funds available 
through reallocation. 

11. Question: What is the source of funding for the $700,000 Reallocation Projects? 

  Please see response to Question 10. 
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12. Question: Who determines funding awards?   

  Projects meeting local submission and HUD threshold requirements as noted in the Notice of 
Funding Availability (NoFA) Fiscal Year (FY) 2016 Continuum of Care (CoC) Program 
Competition (https://www.hudexchange.info/resources/documents/FY-2016-CoC-Program-
NOFA.pdf) will be reviewed by the local Interagency Council on Homelessness (ICH) Grant 
Review Committee. Projects that are determined to make maximum efficient, economical, and 
effective use of the allocation of the HUD CoC funds will be presented to the local ICH for 
recommendation to HUD. The distribution of funds will depend largely on CoC-locally determined 
priorities and HUD selection priorities and overall demand. HUD makes the final determination of 
funding awards as noted in the NoFA FY 2016 CoC Program Competition. 

13. Question: Will Domestic Violence programs operating under the CES referral network - have to be 
prepared to serve non domestic violence clients referred by CES? 

 Answer: Applicants awarded funding will be required to serve the sub-population noted in their 
application.  

 Question: Can applicants apply to both RFP's - Bonus Funds and Reallocated Funds? 

 Answer: Yes. Applicants may apply for the Permanent Housing Bonus Project and/or the new funds 
created through reallocation but they must submit a separate application for each component 
type.  

 Question: Should the bonus project application and an application for the projects created through 
reallocation adhere to 20% for supportive services and no operation costs in order to be 
considered competitive? 

 Answer: HUD no longer has a cap of 20% for supportive services. However, it is recommended that a 
project ask no more than 30% for supportive services in order to be locally competitive. 
Operation costs are an eligible expense if the agency that receives such funding from HUD owns 
the residential property.  

 Question: If an agency is applying for Rapid Re-Housing only, should they complete the entire 
application? Does Section XIII. Standard Performance Measures apply to Rapid Re-
Housing? 

 Answer: Yes. Agencies applying for Rapid Re-Housing, which is a form of Permanent Housing, should 
answer all questions in the application including Section XIII. Standard Performance Measures. 
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